Om Granules

Om KMC Granules

KMC Granules (i daglig tale Pulverfabrikken) blev etableret i 2003. Fabrikken ligger i Brande og er den eneste i Danmark, der fremstiller kartoffel-pulver (Granules) og kartoffel-flager (Flakes). KMC Granules er et andelsselskab med 200 andelshavere og har 30 ansatte.

Det færdige produkt Granules/Flakes benyttes i fødevareindustrien primært til forskellige former for chips og snacks eller i pulverkartoffelmos, men produkterne kan også anvendes i forskellige kartoffelprodukter, brød, frikadeller, leverpostej m.m.

 

Årets rytme

KMC Granules producerer i perioden fra 1. august til Skt. Hans – også kaldet kampagnen. Der produceres døgnet rundt alle ugens dage kun afbrudt af rengøringsstop ca. hvert 25. døgn samt stop henover jul/nytår og påske.

KMC Granules bruger ca. 130.000 ton kartofler om året, som primært levereres af de 200 andelshavere på andelsbeviser/grundtegninger. Herudover kan der efter behov indkøbes ekstra kartofler hos andelshaverne og/eller hos eksterne leverandører.

Grundtegningerne er opdelt i A- og B-tegninger. Kartofler på A-tegninger leveres først (om efteråret) og bruges enten direkte i produktionen, eller - hvis kvaliteten vurderes egnet hertil - indlægges de på KMC´s eget råvarelager, hvor de lagres indtil forårets produktion. Råvarelageret har en kapacitet på 20.000 ton kartofler svarende til 15% af kampagnens kartoffelbehov.

Kartofler på B-tegninger leveres sidst. De første B-leveringer kan nogle år leveres direkte fra mark, men B-leveringer sker hovedsageligt efter mellemlagring hos avleren i enten kule eller lagerhus.

 

Sådan foregår produktionen

Selve fremstillingen starter med, at kartoflerne indvejes, og der laves en for-analyse for at vurdere kartoflernes kvalitet. Godkendes kartoflerne, læsses de af og blandes i buffersiloer. Under aflæsning udtages en repræsentativ prøve, der analyseres og benyttes til afregning af kartoflerne.

Via et transportbånd under buffersiloerne ledes kartoflerne ind i vaskeriet, hvor smuds, sten, toprester, majsrødder m.m. frasorteres. Det frasorterede jord samt vaskevandet spredes ud på egnede jordarealer, og stenene anvendes fx som vejfyld.

De rene kartofler transporteres videre ind i vådafdelingen. Her løsnes og fjernes skrællerne fra kartoflerne med damp under tryk, hvorefter kartoflerne koges ved at blive sneglet gennem en 8 meter lang ”gryde”. Kartoffelmosen deles herefter i 2 og nedtørres i flere tørretrin til enten pulver eller flager.

Vandindholdet i de færdige produkter er ca. 8-10 %. Vandindholdet i kartoflerne er ca. 76 %, og derfor er fremstilling af kartoffelpulver og -flager meget energikrævende.

Biprodukterne fra processen er procesvand, kartoffelskræller og kartoffelrester. Disse blandes sammen i et lille produktionsanlæg og anvendes som vådfoder til grise eller som biomasse.

Personligt log ind

Indtast dit personlige brugernavn og adgangskode for at få adgang til beskyttede nyheder og meddelelser
Log ind
Glemt brugernavn eller adgangskode?
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Denne information deles med tredjepart.
Læs mere om cookies

LUK